Mobilvänlig design – Design för mobila enheter

Att skapa webbsidor med mobilvänlig design är något som idag är helt naturligt. För bara några år sedan var detta inte känt av den stora massan, och det saknades även många av de verktyg som finns idag för att skapa dessa hemsidor. Mobilvänlig design kallas även för mobilanpassad design, och är i första hand 15569915978_cce25e12ea_oförknippat med responsiv design. Det finns dock även en mobilvänlig design som används enbart för mobiler, och här handlar det om all den tillverkning av appar och spel som går i en rasande fart, vilka kan laddas ned via Google Play och App Store.

Om vi nu återgår till webbdesign och design för mobila enheter är detta något som idag kan utföras av de flesta människor utan någon egentlig kunskap. Här kan du med sunt förnuft använda ett av de CMS-system som finns och helt enkelt bara köpa ett tema till detta, och vips så kommer du att kunna ha en hemsida som fungerar i både mobiler och datorer. Nu är det kanske inte detta som egentligen kan kallas för avancerad webbdesign, utan då handlar det mer om att förstå hur dessa funktioner skapas och vad som styr dem.

När det gäller mobilanpassad design går det idag att välja om det i första hand ska fokuseras på mobil design eller om man ska utgå från datorn. När vi sedan tittar närmare på det som då kallas för responsiv design kommer vi att märka att det styrs av två olika språk. Det ena är HTML5 och det andra är CSS3. Dessa två språk, använda på rätt sätt, kan få alla enheter oberoende av storlek att kunna visa en hemsida på samma sätt var du än ser den. För att förstå hur detta går till krävs det att du läser in dig på vad som egentligen styr detta fenomen.